“Misvatting is eene verkeerde opvatting, die zoo zij blijft bestaan, tot een misverstand, kan leiden. “ (Handwoordenboek van Nederlandsche Synoniemen, 1898)
Bijna elke ondernemer doet vroeg of laat wel beroep op externe financiering. Het aanbod is heel ruim en breed met heel veel (nieuwe) spelers. Voor ondernemers die actief op zoek zijn is en blijft het een kluwen. Ondanks de vele spelers en de hype rond de nieuwe vormen zit nog pakweg 70-80% van de externe financiering heel eenvoudig bij de huisbankier. Los van de onduidelijkheid bij het grote aanbod en de verschillen zitten de misvattingen veel dieper en zijn ze meer algemeen. Wat zijn enkele typische misvattingen?
Dit lijstje van 5 voorbeelden is uit te breiden tot 555 voorbeelden, maar dit zijn de wel meest gehoorde (volledig) foute opvattingen. Wat zijn dan de feiten?
Hoe vertaalt zich dat naar concrete stappen? Stap 1. Bereken wat de totale behoefte is en wat er totaal aan extra cash kan worden gerealiseerd dankzij de financiering. Stap 2. Maak een opdeling van de timing van de behoefte. Stap 3. Simuleer de impact op de globale financiële structuur en maak een afweging met de huidige en/of toekomstige financieringsnoden. Stap 4. Maak bij de afweging van de keuze van de financiering ook de link met de dynamiek in de omzet en de marges. Meer stress op omzet betekent minder financiering met stress, en omgekeerd. Deze stappen zijn niet strikt afgebakend, maar zijn de 4 grote aandachtspunten die noodzakelijk zijn. Het is niet de oefening die de bank voor je zal maken, en evenmin je boekhouder of accountant. Dit is het eigen huiswerk…😊 De bank heeft niet de nodige tijd om deze oefening uit te werken, en de boekhouder of accountant onvoldoende gegevens. Bovendien is het goed structureren van de financiering een evenwichtsoefening in het maken van keuzes. Onthou dat een financierder nooit alles zal vertellen en finaal een ander belang heeft. Moraal van het verhaal: externe financiering is een wezenlijk onderdeel van ondernemen, en het is te belangrijk om je lot puur in handen te leggen van spelers die je als ondernemer dat geld geven. Wees kritisch, overweeg en maak doordachte keuzes. Gefundeerd, onderbouwd en denk vooruit! Tot slot, blijf vooral weg van “makkelijke” oplossingen (de redder in nood) en “gevaarlijke” oplossingen (factoring, stockfinancing,…). In geval van twijfel: paul@fintelligence.be 😊
0 Reacties
Laat een antwoord achter. |
Archief
Juli 2019
|