Menu
  Fintelligence, meer inzicht in cijfers voor meer marge! (site in opbouw)
  • FinanciĆ«le intelligentie
  • Concreet
  • Financieel plan
  • Blog
  • Workshop
  • Contact
  • Boek
  • FinanciĆ«le intelligentie
  • Concreet
  • Financieel plan
  • Blog
  • Workshop
  • Contact
  • Boek

In cashflow zit muziek, en omgekeerd...:)

3/4/2018

0 Reacties

 


Spotify trekt naar de beurs. Over de opzet en de techniciteit van de beursgang is genoeg te lezen via andere kanalen. Er zitten tal van boeiende aspecten aan dit bedrijf, zowel voor de muziekliefhebbers als voor de financieel geïnteresseerden
​
Het businessmodel is relatief eenvoudig: muziek online “verkopen”. De klanten zijn de mensen die naar muziek luisteren, en de leveranciers de producenten van muziek of de artiesten. Reclame zorgt ook voor (beperkte) inkomsten, maar de omzet komt hoofdzakelijk via de gebruikers die een maandelijkse fee betalen om de muziek te streamen.

De kosten van Spotify zijn in grote lijnen: sales & marketing, productontwikkeling en lonen. Uiteraard zijn er ook nog kleinere algemene operationele kosten.
Het verschil tussen de omzet (de inkomsten uit reclame en de maandelijkse abonnementen) en de operationele kosten is negatief. Spotify draait dus operationeel met verlies! In gewone mensentaal: de eigenlijke business genereert onvoldoende opbrengsten om de kosten te dekken.
Omdat Spotify nog enorme groeimogelijkheden heeft zijn de verwachtingen evenwel dat dit in de volgende jaren kan worden omgebogen in een operationele winst.

Maar hoe zit dat dan met de cashflow?

In de vorige blogs werd algemeen aangegeven dat kosten en opbrengsten geen rekening houden met de effectieve betalingen. Cashflow doet dat wel.

Net omdat kosten en opbrengsten niet gekoppeld zijn aan betalingen geven ze dus geen inzicht in de geldstromen. Gelukkig zijn er wel technieken om dit wel in kaart te brengen, maar het is even handiger om dit uit te leggen zonder deze technieken.

De vertreksituatie is dat de operationele opbrengsten lager zijn dan de operationele kosten. Er is een operationeel verlies. Maar kosten moet je vroeg of laat we betalen. In dit geval is een late betaling van de kosten de enige manier om operationeel een geldstroom te hebben.
​
De operationele cashflow is positief, maar is dat enkel maar omdat de leveranciers hun facturen met (enorme) vertraging betaald krijgen.  In het geval van Spotify gaat het om de artiesten, of meer concreet de diverse muziekmaatschappijen.
 
Als gebruiker betaal je onmiddellijk voor het beluisteren van het nieuwste nummer van Coldplay, maar de band zelf moet wel een hele poos wachten op de betaling van de auteursrechten. In het geval van Coldplay is dat misschien minder een probleem dan voor een beginnende of onbekende artiest.
Over de juiste afspraken die hier tussen Spotify en de muziekindustrie zijn gemaakt kunnen geen uitspraken worden gedaan, maar volgende conclusies kunnen wel worden gemaakt:
  • Als er geen andere geldstromen zijn zoals bijvoorbeeld het aantrekken van krediet of verhogen van kapitaal, en er gaat nog geld naar investeringen dan is een operationeel verlies enkel op te vangen door late betalingen aan leveranciers.
  • De bereidheid van de leveranciers om deze lange termijnen te aanvaarden betekent een afhankelijkheid voor Spotify.
  • De leveranciers financieren (deels) de groei van Spotify.
  • Het verschil tussen een resultaat (winst of verlies) en een cashflow maakt een wereld van verschil, maar toch zijn ze beide cruciaal.
  • Dé uitdaging voor het management is om het operationeel verlies om te buigen in een operationele winst, en de operationele cashflow verder te versterken.
 
De operationele cashflow zal net ook dé motor zijn om (op termijn) extra middelen aan te trekken en naar een beter evenwicht te komen met de andere geldstromen.
De andere geldstromen hebben een heel specifieke dynamiek met de operationele cashflow. In de specifieke situatie van Spotify zullen investeringen voor een heel direct effect op de operationele cashflow moeten zorgen anders komt deze nog meer onder druk. De oplossing is natuurlijk om extra middelen aan te trekken, maar net hiervoor is een operationeel verlies niet handig. Kortom, alles is met alles verbonden.
Zoals elke playlist heel individueel is, is ook deze mix van geldstromen heel specifiek voor een bedrijf. Net daarom is een analyse geen wetenschap, maar een kunst. Zoals muziek!
 
 

0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Recente blogs en artikels

    Archief

    Juli 2019
    April 2019
    September 2018
    Juni 2018
    Mei 2018
    April 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    September 2017
    Augustus 2016
    Juli 2016
    April 2016
    Februari 2016
    Juli 2015
    Juni 2015
    Mei 2015
    April 2015
    Maart 2015
    Februari 2015
    Januari 2015
    December 2014
    November 2014
    November 2013
    Oktober 2013
    September 2013
    Augustus 2013
    Juni 2012

    RSS-feed