Menu
  Fintelligence, meer inzicht in cijfers voor meer marge! (site in opbouw)
  • FinanciĆ«le intelligentie
  • Concreet
  • Financieel plan
  • Blog
  • Workshop
  • Contact
  • Boek
  • FinanciĆ«le intelligentie
  • Concreet
  • Financieel plan
  • Blog
  • Workshop
  • Contact
  • Boek

Het advies van boekhouders en accountants: waar knelt het schoentje?

9/1/2015

0 Reacties

 

  

Bijna dagelijks komt er vanuit ondernemershoek de opmerking dat het financieel advies wordt gedaan door de boekhouder/accountant. Sterker nog, de meeste ondernemers vertrouwen meestal blind op deze (financiële) adviezen.

Waarom zijn deze adviezen niet altijd geschikt?

1. De boekhouding zoals we die in België kennen is vooral een fiscaal instrument en levert aldus te weinig inzichten op het vlak van de ruimere bedrijfsvoering zelf. 

2. Interpretatie van cijfers en ratio's is geen exacte wetenschap. Dit dient m.a.w. te worden gekaderd in een ruimer geheel: wat is de huidige situatie en wat zijn de objectieven?

3. Boekhouders en accountants hebben de neiging om te fel te focussen op kosten. Kosten dienen steeds in relatie te worden gezien met (mogelijke) opbrengsten en dat laatste is het domein van commerciële mensen. 

4. In het algemeen hebben boekhouders/accountants weinig ervaring met de andere aspecten van het ondernemen en net deze laatste kennis en expertise is cruciaal. 

5. De adviezen van boekhouders/accountants zijn altijd fiscaal gedreven, maar afhankelijk van de specifieke situatie van een onderneming is het fiscale van ondergeschikt belang.

Wat doet Fin-Co dan anders en beter?

1. Er wordt vertrokken vanuit een financiële analyse die diepgaander en ruimer is dan puur de boekhoudkundige reporting.

2. In de adviezen wordt maximaal rekening gehouden met de specifieke situatie van een onderneming en dat betekent heel concreet een heel nauwe samenwerking om een goed beeld te kunnen hebben van het bedrijf, de opportuniteiten en de bedreigingen.

3. Cijfers vertellen nooit alles en net daarom dienen adviezen ook onderbouwd te zijn door niet-financiële aspecten. 

4. Meer dan 25 jaar ervaring in het screenen van bedrijven, het opstellen van investeringsdossiers , het onderhandelen met investeerders in heel uiteenlopende sectoren voor grote en kleine bedrijven geeft een effectieve meerwaarde die een boekhouder/accountant niet kan aanbieden.

5. Fin-Co werkt pragmatisch en resultaatgericht. U als ondernemer bepaalt wat de doelstelling is en de rol van Fin-Co is u te begeleiden in het realiseren van deze objectieven.

Enkele concrete voorbeelden:

1. Banken eisen een verhouding eigen vermogen/ balanstotaal van minimaal 20-25%, en afhankelijk van de sector zelfs 30%. Dit betekent dat er voldoende middelen in de onderneming moeten aanwezig blijven. Fiscaal optimaliseren is dus niet aangewezen in dergelijke situatie.

2. Holdings zijn niet altijd een geliefde constructie voor externe financierders omdat het moeilijker is om vat te hebben op het geheel. Hiervoor bestaan oplossingen, maar de meeste banken zullen dit maar uitwerken voor de echt grote bedrijven.

3. Een strikte scheiding tussen zaak en privé is niet alleen belangrijk voor de bank, maar ook voor de ondernemer. 

4. Vastgoed dat geen bedrijfsbestemming heeft onderbrengen in de operationele vennootschap, en mogelijk nog via fiscale constructies, is niet meer aangewezen de dag van vandaag.

5. De boekhoudkundige winst, zelfs gecorrigeerd met afschrijvingen, is maar een benadering van de effectieve cashflow. Beslissingen nemen op basis van het boekhoudkundig resultaat is daarom niet zonder gevaar.
0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Recente blogs en artikels

    Archief

    Juli 2019
    April 2019
    September 2018
    Juni 2018
    Mei 2018
    April 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    September 2017
    Augustus 2016
    Juli 2016
    April 2016
    Februari 2016
    Juli 2015
    Juni 2015
    Mei 2015
    April 2015
    Maart 2015
    Februari 2015
    Januari 2015
    December 2014
    November 2014
    November 2013
    Oktober 2013
    September 2013
    Augustus 2013
    Juni 2012

    RSS-feed