De Amerikaanse auteur en onderzoeker William Beaver (Stanford) onderzocht in 1991 of je via een financiële analyse op basis van de externe cijfers zinvolle conclusies kan trekken om meer inzicht te hebben in een onderneming en dus aanbevelingen kan doen, puur gebaseerd op een financiële analyse.
Zijn conclusies komen er in essentie op neer dat je heel omzichtig en voorzichtig dient om te gaan met de verkregen en verwerkte informatie. Mijn persoonlijke bedenkingen hierbij zijn dat als je vertrekt vanuit de typische en meest gebruikte financiële instrumenten er 3 situaties zijn om de vertaling te maken van het bedrijfsgebeuren naar cijfers, zeg maar de boekhouding of reporting:
Het (financiële) sleutelbegrip is cash, maar de manier waarop deze wordt berekend is verre van eenduidig en ronduit verwarrend. In alle handboeken wordt cash (flow) ruwweg gedefineerd als de winst na belastingen + afschrijvingen. Vraag accountants om een definitie en je krijgt dezelfde antwoorden, al zullen ze afschrijvingen wel uitbreiden met elementen zoals waardeverminderingen en provisies. De misvatting die hierbij ontstaat is dat afschrijvingen dus een element zijn van cashflow. Niets is minder waar. Afschrijvingen hebben geen effect op de cashflow, enkel via de belastingen. Beaver stel dan ook – terecht – dat de financiële analyse dient te worden aangevuld met andere informatie. In grotere bedrijven gebeurt dit ook effectief, maar in de doorsnee KMO veel minder en kijkt men te eenzijdig naar de cijfers op zich. De paradox is dat financiële mensen op zich geen uitspraken kunnen doen over het bedrijfsgebeuren, maar natuurlijk wel aandachtspunten en gevaren kunnen detecteren. Je kan uiteraard wel zien of een bedrijf gezond is of (dood)ziek, maar puur financieel kan je de pijn niet in kaart brengen en dus geen oplossingen uitwerken. Oplossingen uitwerken kan enkel in nauw overleg met de mensen die het bedrijf, de markt, de uitdagingen en de opportuniteiten kennen maar zich hierbij wel rekenschap moeten geven van de financiële werkelijkheid en de financiële beperkingen. Op het einde van de dag gaat het immers om…centen.
0 Reacties
|
Archief
Juli 2019
|